16/04/09

Forår i luften

kom de rigtige temperaturer til at smide den isolerede termokedeldragt. Tocifrede varmegrader og pludselig ser man et spirende forår, marken grønnes svagt og ikke kun vintergækker lyser op. Nu står der påskeliljer og alskens tidlig blomsterpragt rundt omkring i haver, hegn og grøftekanter. Kastanjetræerne folder deres grønne blade ud og risikerer at tabe dem igen ved en gang nattefrost. Men hvo intet vover, intet vinder!

Tøzerne og jeg blev også enige om at det var blevet tid til at vove det ene øje og en tur i baljen... vi tog på kanotur i åen. Den første dag var Stefanie og jeg afsted. En lidt forsigtig tur uden de store forhindringer, bare for at kigge på vandstanden og sejlbarheden. For at nyde den første sejltur og forårets komme.

Næste dag var det så Veronica's tur. Hun kan ikke få det vildt nok så vi tog en længere tur med mange flere vandfald indlagt... Billedet er fra starten af turen, havblik og græs fra sidste år på brinken. Stille og fredeligt med fuglesang foroven og en beroligende pludren i bækken;-)

Længere fremme kom de så, som perler på snor, alle de opstemninger med strømhvirvler som hun glædede sig til. Sidste sommer sad vi engang fast midt i én fordi der var for lidt vand i åen. Den risiko løb vi ikke denne gang, river-rafting var snarere den åbenlyse fare vi udsatte os selv for! Et af faldene, hvor Veronica havde sat sig på knæ i stævnen af kanoen, var så stejlt at vandet strømmede ind fra begge sider da hun ramte overfladen med et plask! Nå, så fandt vi da ud af at kanoen også er vandtæt indefra, vandet løb ihvertfald ikke ud igen. Derefter satte hun sig ikke længere i bunden af kanoen:-D

Efter at have spist madpakken og fået det vådeste tøj af, sejlede vi videre i 3-4 timer og nød turen i fulde drag. Bare det gode vejr fortsætter og giver mange flere kanoture!

14/12/08

Skovtur og ridetime

Bondegårdsferie med heste Nu har vi igen været på en af de rigtig dejlige skovture. Denne gang lykkedes det at få den lille tykke Rican med.. det kræver jo at nogen der kan ride, og som ikke er for stor og tung, har tid og lyst til at tage med.

Rimfrost i græs og næsebor, klar himmel og tidlig skumring, jo, kulisserne var helt sikkert i orden!

En times tid på hesteryg i godt selskab, i skridt, stille trav og tølt, det er verderkvægende for sjæl og sind. Den nye hest havde også godt af at få strukket musklerne ud efter torsdagens ridetime. Han er stadig i heftig træning for at blive bedre til galop. Han har selvfølgelig ingen problemer uden rytter men er stadig ikke så stabil i anspringet under rytter.

Der nok at arbejde med, men hvad gør det
når arbejdsglæden er lige så STOR som hesten!
video

11/12/08

Nye kæledyr til bondegårdsferien

Bondegårdsferie Vi har forresten fået flere marsvin. En mor med 2 døtre, alle temmelig langhårede. Stamtavle og det hele! Det vidste jeg ikke marsvin kunne have men man skal lære hele livet. Jeg bliver klogere og klogere. Gad vide om de bliver så langhårede at man kan sætte sløjfer i håret på dem? Midterskilning har de allerede i form af hvirvler.

08/12/08

Stor hest - lille hestetrailer

Som om der ikke var nok af ting der var anderledes med store heste!

Vores hestetrailer er bestemt ikke ny og heller ikke blandt de største der findes, da vi jo kun regnede med at transportere islændere og shetlændere i den da vi købte den. Da den nye hest første gang skulle op i den... gik han gennem bagsmækken, altså læsserampen!
er det lige med at finde en grimasse der kan passe. Smilene stivnede da også et øjeblik. Hvad nu hvis hesten var kommet helt op, ville han så også gå igennem bunden?
Bondegårdsferie med heste
Nåh, nej, nogen havde, før vores tid, lagt en extra bund af metal. Faktisk er traileren i udmærket stand, lige bortset fra bagklappen. Vi skulle altså beslutte os for om der skulle repareres eller en ny hestetrailer til. Budgettet var ikke lige til en ny hestetrailer så vi forhørte os om prisen på en ny bagsmæk.

Taaaak skal du lige have... over 6000 kr.! Nå, hvad så med trailerpladen alene? Den ville de have 4000kr. for. Så prøvede vi på det lokale byggemarked. En hel plade, der rækker til 2 ramper, kostede dér 1000kr. Den købte vi og så var det bare igang med at være handyman.
Bondegårdsferie med heste
Gummimåtten fra den gamle bagsmæk blev pillet af og monteret på den nye, ligeså med håndtagene. Med nye bræddebolte og møtrikker. Den gamle rampe var med skridsikker overflade under gummimåtten og den blev derfor savet ud til trinene på den nye rampe. Med den skridsikre side opad. Efter en ihærdig arbejdsindsats, med deadline inden torsdagens ridetime, var alt færdigt og klar til brug for under 1200kr. Med en halv trailerplade i overskud.

Den kan du forresten købe billigt hvis du lige står og mangler sådan en?

Den er nu også rigtig velegnet til at lave kaninbur af, så det gør vi måske. Vi forventer nemlig RIGTIG mange kaninunger til foråret!

17/11/08

Når én hest bliver til halvtreds heste.

Jeg ved ikke om det kun er mig der kender det. Om andre kan have det på samme måde eller om det bare lige er mig der er mærkelig. Jeg er jo helt vild med de heste, ingen tvivl om det, især de dejlige rideture på Tølta gør mig helt enormt glad. Ungernes glæde over og fornøjelser med hestene gennem årene, gør også at jeg virkelig værdsætter hestene og den tid vi sammen bruger på og med de heste. Jeg havde også glædet mig rigtig meget til at vi fandt den hest som skulle bringe Stefanie et stykke videre med ridningen. Det tog lang tid at finde ham, men han er selvfølgelig i rigelig grad hele ventetiden værd. Han er sød, rar og lærenem. Fint nok. Rigtig godt, faktisk. Der er bare én ting han også er:
STOR! ... KÆMPE-stor.

Pludselig føles foldene alt for små. Hegnet alt for lavt. Stalden alt for lille. Hestetraileren er som et fingerbøl. Tølta, Rican og alle de andre heste føles små som myrer. Han fylder det hele, både fysisk og mentalt. Pludselig fylder den ene hest bare som om han var halvtreds islændere og ponyer. Det er bare så overvældende lige pludselig. Det tager mildest talt helt pippet fra mig. Fjerner helt lysten til heste. Stakkels hest, han har jo ikke gjort andet end at være sig selv. Så stor som han nu engang er. Det kalder jeg godt nok en overgang fra islænder til hest.

Hvor er det godt at vi alle er så indstillede på heste. Da jeg helt taber modet og lysten, tager de andre fuldstændig over. Passer hestene med både vand og hø i mange dage, mens jeg finder mig selv igen. En dag er hestene løbet igennem hegnet, ind til det græs de ikke skal have før dagen efter. Resolut går Stefanie og Veronica i gang med at trække hestene tilbage og reparere hegnet. Dybt loyale, og med stor tålmodighed, venter de og håber at jeg vænner mig til ham, så han ikke virker så stor og alt igen kan blive som før. De tager alt besværet for at give mig det pusterum, jeg åbenbart behøver.

I weekenden, i lørdags, skulle begge piger så træne til ryttermærke. Sammen med en masse andre piger. I et ridecenter. På heste og ponyer. STORE heste, vel at mærke, store som huse! Jeg så hvor enormt store heste KAN være! Pludselig virkede han lille og ligefrem spinkel i forhold til det store drøn der stod i boksen ved siden af hans. Okay, rolig nu, han er altså stadig en stor hest, en hel del større end Tølta, Rican og de andre, men alligevel.

Han virker mere overkommelig nu. På en eller anden måde. Pludselig fik jeg lyst til en ridetur igen. Så søndag formiddag sadlede jeg Tølta op og nød at være sammen med hende igen. Følte et lille stik af dårlig samvittighed over at have set så lidt til hende i den sidste tid. Selvom hun nok mest er ligeglad. Heste tænker vist ikke dybere over tilværelsen. Hun leverede bare varen: en af de bedste skovture jeg til dato har haft. Sammen med Stefanie, på ryggen af ham den nye, nu lidt mindre, store hest.

20/10/08

Rideture i topklasse

video

Med fare for at gentage mig selv i det uendelige: Sikke en dejlig skovtur. Igen.
Hvis det fortsætter som det er begyndt med den nye hest, så er det helt fantastisk.

Turene bliver længere og hesten bliver mere kendt med flere ting. Sort plastic der ligger på jorden og et stykke af en papkasse, der ligger ved vejen. Først kigger han med skepsis på det, anden gang træder han ubekymret på det og rider videre.

En vandingsmaskine der virker stor og truende første gang han ser den, bliver mødt med ligegyldighed anden gang vi rider forbi. Stadig er det ham og Tølta vi rider ud på, stadig bliver hun bedre til at acceptere ham. Hun tonser ikke tåbeligt rundt længere når vi rider nu, men virker meget mere afslappet i hans selskab.

Hun har også mødt sin overmand/(hest) med hensyn til at være forrest. Hun og jeg har været nødt til at klippe hjørner på turene for at følge med, han har jo meget længere ben end hende. I sin iver for at følge med, hvis han er i galop, skifter hun gangart flere gange. Galop - flyvende pas - krydsgalop - galop - osv. Krydsgalop kan jeg VIRKELIG godt undvære. Det bumper ualmindelig ubehageligt!

16/10/08

Far/datter-skovtur med den nye hest


Endelig kunne vi få en ordentlig skovtur med den nye hest. Louise hjalp med at finde en sadel der kan passe ham. Gjord, stigeremme og stigbøjler. Intet af det havde vi i forvejen. Vi har nok en islændersadel han ku' passe men det er selvfølgelig bedre med en dressursadel til en dressurhest.

Nu skal han lære at stå i rytterstuen og blive sadlet op sammen med Tølta. Eller også skal hun. De er nemlig ikke de bedste venner endnu, men han er ikke nær så bange for hende længere. Så kan vi godt lære dem at ride ud sammen.

Vi startede igen med opvarmning på ridebanen. Tølta er fuld af krudt, da hun var varmet godt op lod jeg hende strække ud på marken. Derefter red jeg tilbage til ridebanen for at vi kunne følges ud, far og datter, på hver sin hest på en dejlig skovtur. Noget vi har set frem til i lang tid. Noget vi er nødt til at gøre snart igen. Hestene lærer lidt af det og far og datter har super-kvalitetstid sammen!

12/10/08

Roser!...NU?

Kan man have blomstrende roser om vinteren? Den her rose ser da ud til at ville blomstre inden længe. På min kalender er vi langt inde i oktober. Hvis ikke den skynder sig med de blomster, så springer den først ud til november. Da har vi sommetider haft den første sne allerede. Den flotte farve vil selvfølgelig også synes af mere mod den hvide baggrund fra sneen. Jeg håber der kommer blomster ud af det her, uanset vejret!

10/10/08

Når chefen er en dame

Tølta er dronningen. Vena er kronprinsessen. Så fik vi det på plads. Hvis vi ellers var i tvivl, så er vi det IKKE mere. Den nye hest i flokken er bestemt heller ikke i tvivl. Han har følt det på sin egen krop. Der var klar tale, ikke noget med at hviske til hestene her. Tølta jog ham væk fra de andre heste med spark og trusler. Hun kunne nærmest galoppere baglæns for at få ham væk. Uafbrudt isolerede hun ham ved at løbe imellem hver gang en af hestene nærmede sig ham. Selv hvis en af os mennesker nærmede sig ham, prøvede hun på at lave samme nummer. For ikke at stresse nogen af parterne observerede vi derfor på afstand. På et tidspunkt fik vi dog så ondt af ham at vi en aften satte Tølta ind i stalden til Sorta, der jo er halt. Hun er forresten blevet meget bedre men dyrlægen sagde mindst 3 måneders ro så det får hun.
Med Tølta ude af billedet blev der meget mere roligt. Rican og Vandi blev på rekordtid vældig gode venner med den nye hest. Næste morgen gik de tre og græssede sammen.
Heste gør altså bare tingene på deres egen måde, hvilket ikke nødvendigvis er hensigtsmæssigt. Derfor fortsatte balladen da Tølta næste aften kom ud igen. Den følgende formiddag satte jeg hende og den nye hest sammen, alene på folden med det nye græs. Uden andre heste hun kunne isolere ham fra. Hvis hun ville være sammen med en anden hest så var der kun ham at vælge. Hvilken hest har lyst til at være alene? Efter at have skulet til ham i et par minutter og sikret sig at de andre heste var på den anden fold, overgav hun sig. Side om side græssede de i en time eller to, før jeg satte de andre heste ind til dem, en ad gangen. Stille og fredeligt. Omsider var der ro.
Her ville en klog mand sikkert have sagt, at det var nok opnået for én dag. Stefanie har bare glædet sig SÅ meget til at ride på ham og jeg har sagt SÅ mange gange, VENT til der bliver ro. Hun har været helt enig, og nu VAR der jo ro. Hvorfor ikke udbygge det hele lidt og tage netop Tølta og ham ud på en lille skovtur? Så kunne de være lidt mere sammen alene. Vi har ikke fået fat i en sadel til ham endnu, så det måtte blive en tur med kun hovedtøj. Jeg sadlede Tølta op på rekordtid, hvorefter vi sammen tog et par runder på ridebanen. Det gik helt uden problemer og nerverne sad ikke længere udenpå tøjet. Vi skridtede af ridebanen og ud på en stubmark. Tølta var helt åndssvag, hun ville fremad, fremad, fremad og jeg måtte ride i cirkler det meste af tiden. Jeg bærer fuldstændig over med hende for hun plejer jo også at bære over med mig når jeg er åndssvag at have på ryggen;-)
Efter mindre end 10 minutter red vi hjem. Det var gået rigtig godt for Stefanie, sikke dog en dejlig hest hun har fået sig! Helt ukompliceret og slet ingen unoder. En fantastisk, omend kort, debut på sin forhåbentlig mangeårige ridekarriere på ham.

05/10/08

Det var vildt!

Men kun i kort tid. Så faldt hele flokken til ro. Efter al den regn der faldt i nat var det også det klogeste, for marken er helt fedtet og hvem har lyst til at falde for øjnene af nye venner? Ikke den mest fikse introduktion man kan lave.

Han ankom i lastbil med et par dages forsinkelse. Stille og roligt gik han ud og tog sit nye hjem i øjesyn. Stefanie trak ham lidt rundt på en tilstødende mark for lige at få rørt ham lidt inden mødet med flokken. Ingen af de andre heste havde endnu fået øje på ham da han blev sluppet fri på folden. Han travede let frem men det var nok til at hele flokken kunne høre det og pludselig opdagede ham... SÅ gik det løs, de galopperede alt hvad de kunne efter ham for at hilse på, men han nøjedes med at trave og var alligevel langt hurtigere end dem. Han kunne endda sagtne farten og skridte ind i mellem. Han har godt nok længere ben!

Hele seancen tog vel ti minutter, så var der ro og hestene gik og græssede fredeligt igen. Der var ingen hest der fik en skramme. Ikke engang ridser i selvtilliden over en tur på halen var der nogen der fik.

02/10/08

Græsbegrænsning

fik jeg udvidet folden. I solskin og tørvejr. Problemet er at hestene ikke bare kan tåle at få adgang til al græsset på en gang. De skal lige vænne sig til det. Æde det lidt ad gangen. Derudover vil de også bare bare vade rundt i det og trampe det ned hvis ikke de får det trinvist. Nu har de ædt så meget af det i portioner den forløbne uge, at det næppe giver dem fordøjelsesproblemer længere.
I morgen ankommer den nye hest og så er det bare med at have god plads og alt klart. Vi håber der ikke bliver alt for meget ballade når de hilser på hinanden for første gang.
Jeg lukkede også gederne ud af deres fold i dag. De har godt af at løbe rundt og fjolle lidt. Det første de gjorde var at trimme græsplænen lidt. Imidlertid opdagede de at hestene var lige ved siden af og hoppede ud på folden til dem. Så jeg fik lige et godt billede af to mødre med deres døtre.

01/10/08

I rytterstuen

Egentlig skulle jeg have udvidet den nye fold i dag. Jeg gik på med krum hals og flyttede hestene over på den gamle. Undtagen Sorta, hun går på sygefold på ridebanen. Det begyndte at regne så jeg gik lige i tørvejr i rytterstuen. Hmm... det regnede.. og regnede... jeg blev bare lige dér, i ly, for det gav virkelig vand. Heldigvis havde jeg både pulverkaffe, kakaopulver og el-kedel i rytterstuen. Så jeg lavede en god omgang chokolade lige dér, midt mellem grimer, træktove, hovrensere, bindegarn, strigler og æbler til hestene. Efter 3 kopper chokolade og et par billeder af hestene med bagparten mod regnen, det triste vejr i haven og det veldækkede bord i rytterstuen, så jeg mit snit til at løbe spidsrod hjem mellem regndråberne og holde frokostpause til regnvejret tørrer ud.

30/09/08

Fugtigt!

I nat har det HÆLDT ned i spandevis. Det fik mig til at tænke på forleden, hvor luften også var mættet med fugt. Da var luften tæt som ærtesuppe, tågen lagde sig tykt og dryppende på spindelvæv og hegnstråd. Sikke billeder jeg fik den dag!26/09/08

Bøjeprøve

I dag skulle Stefanies nye hest så have sin handelsundersøgelse så vi er sikre på at alt er godt. Så sikker som man nu kan være når der er dyr indblandet. Dyrlægen kigger på tænderne og øjnene. Om ryggen er i orden og alt muligt som en udenforstående ikke forstår så meget af. Hun forklarede ellers grundigt hvad det gik ud på efterhånden som hun gik frem. Det var nu alligevel bøjeprøven jeg forstod mest af. Dyrlægen holder benet bøjet i mere end et minut. Hesten slippes og skal med det samme trave. Hvis den så trækker på benet, altså halter, er det ikke så godt...
Han klarede prøven uden problemer!

25/09/08

Ødselhed

Solen har været gavmild i dag. Ødslet af sine varme stråler. Ikke en sky på himlen og bare lade sig gennembage af solen. Mindelser om sommerens dejlige oplevelser. Jeg delte en is med Vena. Hun fik en bid, jeg fik resten. Jeg glæder mig til hun skal rides til. Hun går aldrig først væk når vi er sammen. Det er noget hun ikke har arvet fra Tølta, det har hun helt fra sig selv. Tænk at jeg er den hun helst vil være sammen med. Noget af en tillidserklæring fra en hest. Hun er også ødsel.
Nu hvor Tølta igen er til rådighed for en uduelig rytter som mig, er det bare om at komme afsted på skovtur. Hun tøltede på livet løs. Flyvende pas. Galop. Langs med hegn og over marker. Hun ødsler også.
Efteråret er helt sikkert sat ind nu. Bladene på træerne krøller sig sammen og er pludselig eksploderet i alle efterårets velkendte farver. En ødselhed uden lige.

Livet er skønt.

MIN hest igen!

Endelig!
Nu kan min elskede Tølta få lov at tage på skovtur med mig på ryggen. Veronica skal ikke ride stævne på hende igen før til næste år. Hun kan tage på skovtur på Drottning sammen med Tølta og mig. Så nu kan jeg forkæle Tølta som jeg vil. Lade hende æde græs på skovturen og ride hende for løse tøjler. Se stort på om hun stopper med det samme jeg tager i tøjlen. Alt det som ikke er godt at gøre til opvisning:-) Hun er bare blevet tydeligt bedre af det arbejde Veronica har lavet de sidste par måneder. Jeg må se om jeg kan lade være med at forkæle Tølta HELT så meget som jeg plejer. Så bliver det lidt lettere for Veronica at ride hende til det næste stævne, men forkæles, DET skal hun.
Bare lidt.

24/09/08

Katte... ALT for mange katte!

Kitty har 4, Pjuske har 3 og nu har Gråmis 2. Killinger, altså. Jeg tror der er for mange katte i Danmark i år. Vi leder efter gode hjem til de kælne små katte. End ikke dem fra i sommers, som nu er henved 18 uger, kan vi finde et hjem til. For en gangs skyld tror jeg, jeg ønsker at der kommer mange mus!

23/09/08

HEST på bondegårdsferie!

Stefanie har slidt.

Slæbt. Knoklet. Puklet. Spinket. Sparet.

Nu har hun også købt en hest.

Hvor har hun fortjent den. Hun er stolt som en pave og siger til alle dem der orker at høre det en gang til: "Jeg har købt min egen hest!" Veronica er måske nok lidt træt af at hun ikke har et arbejde endnu og tjener sine egne penge til sin egen hest. Ikke desto mindre er der oprigtig glæde hos hende over sin søsters lykke. Nu glæder vi os alle sammen til få ham hjem og se potentialet blive til færdigheder under Stefanies kyndige hænder. Vores uundværlige, uvurderlige Louise var med og der var ingen tøven i hendes dom: "Ham kan hun få noget ud af!"

Sidst, næstsidst og tredjesidst...

Masser af succes!

Afhængig af et personligt succes-kriterium, naturligvis. Jeg sagde da før stævnet i lørdags at gennemførte baner var målet. I det lys fik Tølta og Drottning succes. Hvad angår placeringer og rosetter, så... ups! Islandske heste er naturligvis værdsatte for deres specielle gangarter og dem blev der vist flotte eksempler på. Trav derimod, der kunne dommeren med rette have skrevet:"Ikke vist". Det blev simpelthen til ren og flot opvisning i tølt! Tølta som den vrinskende og charmerende fremstormende glade hest og Drottning som den ophøjede dame der ikke lod sig mærke med at det var hendes første stævne med os. Tværtimod imponerede hun med sin rolige optræden. Sorta skulle også have været med, men hun blev desværre halt og kunne ikke stille op. Stefanie var ked af det på sin hests vegne og startede kun på Tølta. Veronica skulle ikke have redet Sorta og tog derfor begge sine to baner som planlagt. Efter stævnet var begge piger lutter smil. Selvfølgelig ville de gerne have haft placeringer. Hestene havde gjort deres bedste og hvad mere kan man forlange? Flere måneders drøjt arbejde med trav bar ikke frugt på dagen men så er der noget at arbejde videre med. Det var en god dag med masser af solskin!

18/09/08

Hest i tandlægestolen

Der er andre end mig der synes at tiden er for knap. Hestene har længe trængt til at få ordnet hove og et check af bisserne. Problemet er bare at der er andre heste, end dem på Lystgaarden, der skal have de samme ting lavet og for få til lave det. Doddi har længe forsøgt at få os presset ind i sin kalender, ligeså har Rúnar. Endelig lykkedes det for Rúnar. Bare ikke flere end lige de tre, Drottning, Tølta og Sorta der skal til stævne på lørdag. Resten må vi kigge på i næste uge. Vi er måske heller ikke så ilde stedt i virkeligheden, i og med at vores heste ikke bruger sko, slider de jo selv hovene ned. Tænderne er det værste men heldigvis var der ikke de store problemer. Nu håber vi bare på gode resultater til lørdagens stævne. Et godt resultat = gennemførte baner. Rosetter og placeringer er mindre vigtige. (Pigerne er nok ikke enige!)

15/09/08

Endelig var der bid

Sikken en dejlig weekend, masser af frisk luft, motion og udflugt. Man bliver jo helt vild med kanosejlads så vi fik slet ikke nok om lørdagen hos Henrik. Søndagen blev også inddraget til det. Nu gik turen til Ringkøbing fjord. Kano på taget, jollen på trailer og så afsted. De lokale er måske ikke så vant til folk der sejler kano i havnen.
Vi leger turister og er ligegade. Allerede efter de første åretag ser tøzerne at der er fisk der springer i overfladen, og så kan det nok være at de fik kastet et par blink i vandet. Fiskene viste sig dog ikke lige fra den sultne side med det samme, så pigerne forlod havnen og sejlede kanoen ud i fjorden. Jeg fik jollen i vandet og sejlede også ud ad sejlrenden.
Vandet er kun et par centimeter dybt på begge sider af sejlrenden, men det er rigeligt til at kanonen kan manøvre. Jeg kunne så ligge og drive for vind og vejr i sejlrenden og nyde synet af et par glade lømler der padlede rundt og fiskede på må og få. Vi prøvede også lidt drengestreger med at trække kanoen efter jollen. Der kom godt nok fart på! Det var godt deres mor ikke var med, så havde jeg nok lige fået ballade for mangel på ansvarsbevidsthed...
Da vi havde fået nok af at fjolle rundt sejlede vi ind i havnen igen for at fiske der. Så KAN det nok lige være at der skete noget! Vi fik det ene hug efter det andet.
Aborrer er gode fightere der er spændende at få på krogen. En rigtig god spisefisk er det også, så vi fik dejlig friskfanget fisk til aftensmad. En helt uforglemmelig weekend for Team Lystgaarden!

13/09/08

Team Lystgaarden på udflugt

Endelig har jeg en friweekend og hvad er bedre end at bruge den på friluftsliv med sine dejlige unger. Vi havde egentlig tænkt os at tage på telttur i Lillebælt med jolle og påhængsmotor. Selvom orkanen Ike ikke skulle komme på disse kanter, blev det trods alt for blæsende til at jeg ville sætte selvtilliden på prøve til havs. I stedet smed vi kanoen op på Hiacen. Fiskegrejet røg i lastrummet sammen med madpakken og gummistøvlerne. Så tog vi på fisketur i Henriks sø. Der er jo stadig den store gedde derude, den der slap fra Stefanie sidste gang. Hun mener bestemt der står Stefanie i panden på den. Den måtte vi da kunne finde når nu vi havde kanoen med. Faktisk har jeg længe, måske i 20 år, drømt om at sejle på den sø og fiske! Endelig skulle det store øjeblik oprinde. Jeg overvejede på forhånd mulighederne for at kanoen ville synke, tynget af al den fisk vi ville fange når nu vi reelt ville sidde med måsen lige over deres spisebord... Hovmod står for fald som så ofte før. Den eneste fisk vi (Veronica) fangede, var fra land og lige inden vi nåede at få kanoen i vandet. Det var en smart lille aborre, lige til at genudsætte så den kan vokse sig større til næste gang vi fanger den. Efter moden overvejelse har jeg bestemt mig for at vi ikke skal have kanoen med i Henriks sø igen. Ikke hvis vi også skal fiske og gerne vil fange noget. Fiskene må have troet at det var den store overgedde der kom for at tage dem ovenfra eller noget i den stil. En krokodille måske? Der har aldrig været så stille i søen som mens den kano var i vandet.

Når nu ikke vi rigtig fangede noget kunne vi lige så godt bare nyde sejladsen. Der gik helt Pocahontas i det. Flere store musvåger kredsede på himlen og pigerne prøvede at sejle ture alene i kanoen. Henrik kom også forbi med familien og tog en far/søn tur i den. Underholdningsværdien var helt i top, for det var Henriks jomfrusejlads i kano! Let er det IKKE første gang man prøver. Vi spiste vores madpakker mens vi nød underholdningen. Det var en GOD dag!

12/09/08

Bondegårdsferie for en weekend

Det er ikke sjovt at skulle være alene hjemme, næe, så er det bestemt sjovere at komme på bondegårdsferie alene. Her er det Selma der lige skulle tilbringe en weekend på Lystgaarden. I hundegården med mad, vand, hundehus og selvfølgelig en masse opmærksomhed. Kattene er ikke så vant til at være tæt på en hund så det var med blandede følelser de sagde goddag, mest fjendlige, men det kan ændre sig inden søndag. Pigerne derimod, de var vilde med at lege med hende.

09/09/08

Rev vi marken let...

Rev vi marken let, det er gammel ret,
fuglen og den fattige skal også være mæt.
Sådan lyder det i den gamle høstsang, som vi alle kender. Det gjaldt nu nok ellers om at få så meget som muligt med hjem, dengang som nu, og alligevel blev meget tilbage. I dag er det ikke anderledes, på trods af moderne maskiner, se bare her, spildkorn i spredt fægtning.
Efter en masse lokken og kalden fik jeg endelig en flok pludrende, galende og vimsende fjerkoste med ud i den overdådige madpakke der bare ligger og venter på sultne gæster. De er ellers ikke meget for at bevæge sig ud på åbent land, udsat for rovfugle og ræve.

08/09/08

Kattekillinger

Pjuske har fået killinger! For anden gang i sit liv, denne gang ser det dog til at hun har bedre styr på tingene. Første gang fik hun 6, men hun var alt for ung til at kunne finde ud af det. Nu har hun lavet sig en fin hule i halmen på loftet, og Veronica er stolt som en pave over sin kat der passer og plejer sine 3 killinger på bedste kattevis.

01/09/08

Færdig!

I går mente jeg at jeg ville få en travl dag på Lystgaarden... Lidet anede jeg HVOR travlt! Jeg fik både tørret og presset halmen og kørt den ind. Med traktorbytte undervejs. Det er altså ikke så fedt at køre halm ind med en Hiace... men når man nu ikke har andet valg? Der kan kun være en 20-25 knipper ad gangen så det blev først fyraften hen i mod midnat. Da orkede jeg ikke mere og hentede så de sidste 15 i formiddags.
Jeg er glad for jeg ikke også skal køre naboens halm hjem, det er pakket i BIGballer der er større end Hiace'ens lastrum og der er mange af dem!

31/08/08

Høstarbejde

Uha, hvor der er travlt på den sidste sommerdag. Alle vil gerne have kornet i hus og det giver stor travlhed til dem der har maskinerne. Gert lod mig låne sin traktor og en høvender, så nu har jeg altså også travlt:-D
Jeg er ikke sikker på at halmen kan nå at blive ordentlig tør inden regnen i morgen, det regnede jo næsten uafbrudt fra høsten frem til fredag, men jeg vender den med få timers mellemrum og håber på det bedste. Jeg har også opgivet at holde høstfest i aften for det sidste skal vel i hus før man kan feste over det?


Her er der en lille fyr som også har travlt. Han havde ihvertfald travlt med at prøve på at gemme sig da jeg ville se nærmere på ham. Jeg nåede lige at få et billede af ham, bemærk venligst hans smukke øjne. En fasankok kom også fræsende ind over marken mens jeg vendte halmen men han var alligevel for hurtig til at jeg kunne nå at fotografere ham. Han løb og sprang for at komme væk, nærmest lidt ligesom Hjulben fra tegnefilmen, jeg lå flad af grin! Jeg tror det er ham der hele sommeren igennem, næsten hver aften, har skogret så det gjaldede til glæde for dem der var på bondegårdsferie.


Nu er Lystgaardens jordtilliggende jo til at overse, men for naboen er det samme ikke tilfældet. Når der er STORE arealer der skal høstes, så er der ingen tid at spilde. Derfor bliver kornet flyttet fra mejetærskeren under høsten, lidt ligesom når en flyver tanker i luften. Her er traktoren med vognen ved at blive fyldt på modsat side af mejetærskeren. Det er altså noget nemmere end at flytte kornet med håndkraft i sække...

29/08/08

Bondegårdsferie i fred og ro?

video
Jeg har tænkt lidt over hvorfor der mon sker så lidt i afstemningen om hanekyllingerne...
Måske er det fordi der skal være stille på bondegårdsferien til næste år, der skal slet ikke nogen hane derned? For sådan en fyr larmer altså lidt, han kan slet ikke la' vær'!
Måske er det fordi der ikke lige er nogen der gider eller har lyst til at stemme?
Det kunne også godt være fordi det ikke er så let endda at skrive en kommentar og give sin stemme?
Jeg vil sige at det ellers er en afstemning der gælder liv eller død... ihvertfald for de af hanerne der IKKE kommer ned på Lystgaarden!
Jeg er kommet frem til at det måske vil hjælpe med lidt konkurrence, en præmie eller sådan noget. Et frisklagt æg til påske, eller den første kylling måske? Det var da lidt af en souvenir at tage med sig hjem efter bondegårdsferien!

28/08/08

Afsked med en knabstrupper

Dommen faldt, Louise var ikke i tvivl...
Stefanie tog det med oprejst pande omend hun var skuffet. Hun syntes jo han var dejlig så det var godt vi ikke overlod noget til tilfældighederne men allierede os med en kyndig. "Det er ikke den hest du har brug for, du skal have én du kommer videre med." Det var klar tale. Det kom fra én som vi alle nærer dyb tillid til, Stefanies første ridelærer. Hesten er jo fin nok men Stefanie vil bare mere og videre i dressuren, og så er det vigtigt at hun får en hest der matcher hendes ønsker og ambitioner. I den sammenhæng er følelser mest til besvær. Vi leder stadig efter den rette hest til bondegårdsferie (men mest til Stefanie)...

27/08/08

Mejetærsker!

Endelig blev det tid til at høste kornet. En mejetærsker er et imponerende syn! En fantastisk opfindelse, tænk hvor mange dages arbejde der var på en kornmark for hundrede år siden. Overstået på en time eller to i nutiden. Før skulle kornet høstes, bjerges og tærskes. Høstes med le, bjerges med hestevogn og tærskes på ladegulvet med plejl. Med håndkraft og hele familiens medvirken.


I dag kan Gert klare det hele selv med sin fine, gule, nyanskaffede "New Holland" mejetærsker. Jeg ønsker mig også en mejetærsker, en rigtig drengedrøm! Det er nu nok klogest at lade det blive ved drømmen, en lystgård som vores har ikke helt det antal hektar der kræver så store maskiner. Det er også bedre at lade Gert være godsforvalter, han kører altså som en drøm med alt på hjul. Selvom jeg godt nok ikke har set ham på en motorcykel endnu...


Foreløbig har han fået kornet i tørresilo, fugtigheden lå på over 22%, nu mangler vi kun at få halmen presset. Det er nok det grønneste halm jeg nogensinde har set. Det skyldes det udlæg der gerne skulle blive til græsmark for hestene næste år. Det var så tæt på at være hø at det stoppede hele maskineriet til! Det er jo en mejetærsker, ikke en græsslåmaskine. Så er der kun rå muskelkraft (læs:Gert!) der kan få det hele til at køre baglæns og spytte halm og græs ud igen. Uanset om halmen når at blive tørret i weekenden, eller om vi er nødt til at wrappe den, så bliver det noget supergodt foder fordi der er masser af struktur i. Det er dejligt at være landmand! Så længe det kun er af lyst..


Forresten var der masser af liv i marken. Det er heldigvis slut på sæsonen med rålam og vi holdt vældig godt øje med at der ikke var en hare eller andre dyr der røg i knivene. Dyr, der er så små at man ikke kan se dem ved første øjekast var der dog. En trind og velnæret markmus spænede hovedkuls ud på indkørslen før den blev klar over fadæsen og manglen på camouflage. Den opretholdt klogeligt den høje hastighed og de hurtige benbevægelser til den igen var tilbage på marken, skjult af stubbe og bundvegetation. Det gik så stærkt at jeg ikke nåede at få kameraet kørt i stilling. En anden af markens beboere var mere adstadig i sit tempo og besindig i bevægelserne. Det var en rigtig fin tudse, IKKE en frø som nogle fejlagtigt kunne tro, næe, en rigtig sneglespisende og samfundsnyttig tudse. Den var der ingen problemer med at få et foto af. Det kan bare være lidt svært at lokalisere den på billedet. Hvis ellers vi får det halm i hus i weekenden, så tror jeg vi holder høstfest søndag aften...

26/08/08

En langtrukken kamp er vundet.

Efter en årelang kamp, jeg aldrig troede ville slutte, er det endelig sket til min fordel. Tølta har travet en hel runde med mig på ryggen. Dette skyldes først og fremmest min nye islandske ridelærer Palli, og dernæst et par klokker. Selvom en mejetærsker larmende, drønede rundt og høstede på marken ved siden af, travede Tølta fornemt en hel bane rundt med mig. Efter denne sejr var det overraskende, men dejligt at hun også travede næsten en hel LC 1, så nu er vi næsten klar til stævnet den 20/9.

20/08/08

Gensyn med en knabstrupper


For tredje gang var vi i aften ude at se på den knabstrupper som Stefanie efterhånden er ret varm på. Der er egentlig ikke så meget at fortælle, han er ret lovende, men næste gang vi skal se på ham skal vi lige finde én, der har mere erfaring med heste end os, som kan tage med og sige enten god for ham eller at vi skal lede videre.

Næ, det spændende, det kommer vi nu til!
Grevinden på godset sad ved rattet, både ud og hjem. Med vanlig selvsikkerhed proklamerede hun forleden dag at GPS, det har hun ikke noget at bruge til. Det fik vi så ved selvsyn at se i aften, da hjemturen nok tog det dobbelte af udturen. De af os der var vågne længe nok... For man bliver ret hurtigt træt og søvnig af høre den samme sætning:" DET her, DET er ihvertfald den rigtige vej!" Hvorefter kareten 5 min. senere vender endnu engang :-D

19/08/08

Hvor blev Guldbageren i Slagelse af?


Her er der så lige en oplysning der kan tjene til at opklare det lille mysterium:
Hvis det i Slagelse var svært at finde bagermesteren i Guldbageriet, så kunne det tænkes det skyldtes at Guldbageren var taget på ferie. Men hvorhen?
På bondegårdsferie ?... "ALDRIG i livet!!!" og dog...
På Lystgaarden er der ihvertfald aldrig blevet vredet snobrød så professionelt som mens denne herre ferierede hos os.

17/08/08

Bondegårdsferie - men med hvem?


Vi fik 7 hanekyllinger tidligere på året. Egentlig skulle de have været installeret på Lystgaarden med det samme, men hønsehus og hønsegård havde vi ikke lige fået bygget. Så de fik lov til at føle sig hjemme i vores eget hønsehus indtil vi LIGE blev færdige på Lystgaarden. Nå, det tog så lidt tid. Nu er vi kommet i den situation at vi overhovedet ikke kan blive enige om hvilken hane der skal flytte ind på Lystgaarden. Hver har sin favorit og yndling. Her var det så at vi tænkte at der kunne blive lidt underholdning ud af at lave en afstemning. Hvem synes DU der skal blive hanen der vækker og underholder gæsterne på bondegårdsferien hver morgen? Hvem skal være far til kyllingerne på Lystgaarden næste år? Du kan skrive tallet, på den du synes det skal være, i en kommentar til indlægget her. Gerne anonymt hvis du helst vil det. Du må også gerne stemme i en mail ved at sætte tallet på din favorit foran @lystgaaarden.dk
Klik på billedet for at forstørre eller gå til siden her for at se billederne lidt større. Det var IKKE let at få nogen af de 7 friske fyre til at sidde stille og posere ordentligt!

14/08/08

Masser af heste

Der er virkelig travlt om torsdagen på Lystgaarden i øjeblikket. Hestene bliver pludselig rigtig mange for nu er der rideundervisning hver torsdag aften. Flotte, smukke heste og dygtige ryttere der alle bare bliver endnu bedre. Det er en ren fornøjelse at være med til. Torsdag aften er nærmest ugens højdepunkt når man lige får vænnet sig til al virakken.

13/08/08

Bondegårdsferie i lyn og torden


I torsdags var der et gevaldigt tordenvejr over Lystgaarden. Det gjorde det unægteligt noget vanskeligt at få ild i bålet, men efter en stædig kamp mod elementerne fik vi alligevel både bagt snobrød og ristet skumfiduser:-D
Uvejret kulminerede i et lysglimt der for en gangs skyld kom samtidig med braget... Ups, så er det tæt på! Faktisk tog det både router, bredbåndsmodem, ip-telefoni-box og netværkskortet i hovedcomputeren. Først i nat, efter næsten en uge, lykkedes det at få sidste hindring på plads, netværkskortet. Gert lå lige inde med et extra og efter en tur på nettet fandt vi også en driver til win98 og SÅ kom de seneste bondegårdsferiebilleder endelig på nettet. Efter at have hørt og læst lidt om transientbeskyttelse, både på nettet og blandt ingeniører og andet godtfolk, er konklusionen at vi bare håber det varer længe før der er lynnedslag omkring Lystgaarden igen.

11/08/08

Islænder til bondegårdsferie?


Endnu engang var vi afsted i forsøget på at finde den rigtige hest til bondegårdsferie men som også gerne skulle kunne bruges af Veronica til dressur. Hun er TRÆT af Tøltas manglende trav, et fravær af trav der i høj grad skyldes at jeg gør hvad jeg kan for at få Tølta til kun at tølte...
Denne gang var det en smuk islandsk vallak vi besigtigede, smuk fordi han ligner Tølta en del ;-) Han er faktisk rigtig dejlig men afgjort mere til pas end trav. Måske en stor mundfuld for Veronica men et godt emne som hest til bondegårdsferie.

10/08/08

Høstfest?


Nej, det er vist lige optimistisk nok at kalde det for en høstfest, kornet er ihvertfald ikke høstet endnu. Men nu er høet ikke bare wrappet, det er også kørt ind i hegnet hvor det kan ligge indtil hestene skal fodres med det senere på året. En enkelt balle blev endda kørt helt i hus for den havde ikke været så heldig med indpakningen. En utæthed i wrapningen kan give mindre godt hø, så i håb om at redde så meget af den som muligt, kom den altså under tag. SÅ var det bestemt også tid til at Gert kunne få sig en velfortjent kølig i rytterstuen!

09/08/08

Islænder til bondegårdsferie


I går kiggede vi igen på en hest, denne gang en islænder, MIN foretrukne pruhest! Doddi er dygtig til det hele, også til at fremvise en hest som jeg kan lide det. Den her islænder har lige det helt rigtige sindelag men du milde, hvor den hopper i pas. Jeg sidder som en sæk kartofler, det er Tølta vant til, hun bærer mig med stor overbærenhed og UDEN at det hopper... Det kan ingen anden hest som hun! Jeg finder aldrig hendes lige. Men her var da et rigtig godt bud på en islænder med et rigtig godt temperament til bondegårdsferie, én man kan have tillid til og som godt kan lide mennesker.

06/08/08

Bondegårdsferie med storvildt.


Ja, det er nu nok en overdrivelse med storvildt, men rådyrene var da store nok til at man kunne se dem i kornet. Det er dejligt at ride når der er rådyr i nærheden for man kan komme meget tættere på end til fods, færten af heste tåles fint af en sart rådyrnæse og synet af en firbenet der nærmer sig skræmmer slet ikke som når man er på spadseretur. Men et billede taget fra hesteryg bliver nu ikke så skarpt som hvis man havde stået på jorden med et stativ...

05/08/08

Høet er bjerget.


Høet er endelig bjerget, faktisk for et par dage siden. Det er andet slet og det var knastørt da det blev wrappet. Det er smart med sådan nogen madpakker, ikke noget med at svede i timevis med fork og ulideligt varme hølofter under bagende varme tage i augustsolen. Til gengæld heller ingen hyggelige, vuggende ture på toppen af hølæs på skumplende markveje, skarpe knald fra ørentviste der falder ned på cementgulvet og svalende, kølige øl efter endt dagsværk. Men hestenes mad til vinteren er ihvertfald sikret nu.

04/08/08

Team Lystgaarden på fisketur.


Ja, ja, så har vi haft en rigtig hyggelig fridag på fisketur. Det sker ikke så tit som vi gerne ville men endelig fik vi altså taget os sammen. Der er intet som en tur efter gedder og aborrer der kan give glæde og sorger. Glæde over fiskelykken der tilsmiler én, og sorgen over de tabte blink og woblere. For ikke at tale om en skovl af en far der fumler så grundigt med ketsjeren at Stefanies første og dagens største gedde stadig svømmer frit rundt i søen. Nu er der altså en rigtig god grund til snart at gentage turen...

03/08/08

Knabstrupper


Så er vi på den igen... Men denne her hest er rigtig lovende! Stefanie vil altså gerne have en HEST i størrelse. Nu må vi se, måske har vi endelig fundet den næste hest?

29/07/08

Bondegårdsferie med nyslået hø.


Så blev høet slået, dejligt velduftende, nu skal det bare tørre et par dage. Gert kan slå græs på et badeværelsestæppe uden at røre en flise, så skarp er han bag rattet på en trakor!

28/07/08

Team Lystgaarden fuldtallig igen!


ENDELIG er Stefanie hjemme igen. En hel uge i Sverige og hun var savnet hver dag. Faktisk så det ud til hestene også viste en form for gensynsglæde på folden!

25/07/08

Pinto


Måske er vi ikke helt enige om den næste hest...
En vil gerne have en hest, altså efter grænsen med højde, en vil have en dressurpony, en drømmer om en Pinto og personligt synes jeg bare vi skal have en god islænder mere:-)
Hvorom alting er, så var vi ude at kigge på en Pinto onsdag. Et kig er ingen handel og meningerne er stadig delte. Pintoen skal vi nok komme til at kigge nærmere på senere på sommeren. Tiden vil vise hvad den næste hest bliver.

21/07/08

Hjemrejsedag fra bondegårdsferie.


Så sluttede bondegårdsferien for kattekillingerne. Som for alle andre gik det lige så godt og alt for hurtigt var det slut. Men - ude godt, hjemme bedst. De var hårdt savnede af naboens børn der kunne svare bekræftende da de blev spurgt om de manglede en flok skønne små misser. Afhentningen skete prompte og gensynsglæden var stor.

Uventede gæster på bondegårdsferie.


Nu er der RIGTIG mange kattekillinger på Lystgaarden! De er ikke kommet med storken men med deres mor som vi troede var en vild kat der holdt til på høloftet når vi ikke var der. Hun har født killingerne et eller andet sted og nu er de så blevet indkvarteret i stalden sammen med Rican og Drottning. Vi må se om ikke vi kan finde ud af hvor de hører hjemme. Der er mindst 7 killinger der er kommet på bondegårdsferie uden at bestille plads først:-) Når man lægger dem sammen med vore egne 5 kan man nok regne ud at der er et vældigt mylder om benene når man krydser gårdspladsen!

20/07/08

Ny indflytter på Lystgaarden..


I går var vi til Vorbasse marked. Mange fine heste men ikke rigtig nogen for os. Men vi faldt da for en lille fyr der skal sikre at vi får kaninunger til foråret. Først skal han dog vokse sig lidt større selv. Det har også ligget lidt tungt på det sidste med testosteron på Lystgaarden, for Prins Blidur blev kastreret forrige uge.

17/07/08

Velkommen til Lystgaardens blog om bondegårdsferie, hestene og livet på Lystgaarden!

Indlæg af uacceptabel karakter vil straks blive fjernet.